Meny

Curated by: Yrja Oftedahl

Denne måneden har vi invitert Yrja Oftedahl, gründeren bak Power Ladies Podcast, til en samtale om forbilder og det å tørre å feile, og til å kuratere sine JF favoritter.

Klikk her for å gå direkte til Yrjas favoritter

Vi beundrer Yrja, for styrken hennes, kunnskapen og evnen til å løfte frem og  styrke andre kvinner. Hun er en talentfull foredragsholder og formidler, og en skikkelig businessdame med bein i nesa og et vanvittig godt humør.  Gjennom podkasten viser hun frem kvinnelige forbilder og rollemodeller, og hjertesaken er å komme nærmere en mer likestilt verden der kvinner har det bedre med seg selv og tør å ta mer plass.

Yrja i vanntett trenchcoat i økologisk bomull: Bite Studios

JF: Hva var det som inspirerte deg til å starte podkasten Power Ladies?
Yrja:
Som ung savnet jeg kvinnelige rollemodeller, og følte egentlig ikke jeg hadde noen jeg kunne relatere meg til. Jeg opplevde det som om media bare resirkulerte de samme menneskene. Så jeg tenkte at hvorfor kan ikke jeg lage min egen plattform, der jeg selv kan showcase et bredere spekter av kvinnelige rollemodeller?

Noe jeg tror veldig på er at; «if you can see it you can be it«. Jeg håper det jeg gjør kan gi flere noen å relatere seg til og bli inspirert av, og med dette tørre å gå sin egen vei. Hadde jeg selv hatt noen å se opp til som allerede hadde gått den stien jeg ønsket å gå, så hadde jeg kanskje ikke blitt 29 år før jeg endelig turte å satse på min egen greie! 

Yrja i trenchcoat i økologisk bomull: Bite Studios

JF: Hvorfor ble det akkurat podcast?
Yrja: Jeg drømte om å jobbe med radio allerede som barn, og har alltid visst at jeg er god på formidling. Det er noe jeg brenner for, og da tenker jeg også at det er den beste måten jeg kan bidra med noe på. For noen år siden begynte jeg å høre på andres podkaster og da gikk det plutselig opp for meg at herregud, jeg trenger jo ikke gå og vente på at noen skal dukke opp og gi meg muligheten til å jobbe i radio, jeg kan jo like gjerne starte min egen radiokanal! Selv om det tok litt tid før jeg turte å gå den veien, så handlet det mye om å bare bestemme seg for å ta saken i egne hender. 

Et poeng jeg ønsker å få frem i podkasten er at det er viktig å huske på at man må skape sine egne muligheter og ta ansvar for sine egne drømmer. Det nytter ikke å sette seg ned og vente på at noen skal banke på, hale deg ut av døren og be deg bli talkshowstjerne! Hehe.

Så, mest av alt handlet det om at jeg ville løse denne problemstillingen jeg selv hadde sett, at det var vanskelig å finne frem til gode kvinnelige rollemodeller. Jeg ville finne en måte å vise frem de som hadde budskap jeg kunne stå inne for, samtidig som jeg kunne ha det gøy og også gjøre noe jeg mestret. Jeg kunne nok også gjort live intervjuer, men de ville nok ikke nådd frem til et like bredt publikum som en podkast kan gjøre.

Yrja har på seg Kort jakke i økologisk ull: Bite Studios, Skjorte i silke: Bite Studios, Merinohals: Lana Serena, Øredobber: Mold Atelier, Ringer: YOSTER

JF: Hvorfor valgte du navnet Power Ladies, og hva ser du som en power lady?
Yrja: Navnet illustrerer jo først og fremst veldig godt det podkasten faktisk handler om. Også ønsker jeg en dag å nå ut globalt, derfor er det på engelsk. 

Slik jeg ser det kan hvem som helst være en power lady. Alle er, og bør jo være en power lady i sitt eget liv. De jeg inviterer til podcasten er ofte kvinner som har turt å følge hjertet og drømmene sine. Som har turt å ta mer plass. Med dette tar de ansvar for seg selv, samtidig som de jobber for at verden skal bli bedre sted, alle på hver sin måte. De tror på noe og jobber for noe som er større enn seg selv, noe jeg virkelig mener bør løftes frem og heies på. 

JF: Har du noen tips til hvordan vi kvinner kan styrke hverandre og vise at vi heier på hverandre?
Yrja:
Mitt mest konkrete tips er å starte med å framsnakke vennene sine. Fokuser på det de er flinke til, vær støttende og gi komplimenter. Om noen har en idé, eller kommer til deg med noe de tror på, si “JA! Dette får du til!”. For det er så lett å møte andre med skepsis. Vær så snill å slutt med baksnakking, for jeg vet at det er noen som fortsatt driver med det. Løft vennene dine frem! Et neste steg er å ta det videre online. Sørg for å velge deg en positiv feed på sosiale medier, fyll den med folk du ser opp til eller som du ser kan få til noe bra. Vær positiv, gi komplimenter, og bare legg bort negative kommentarer. Så blir det en positiv loop, og du får det bedre selv også!

Blazer i økologisk ull: Bite Studios, Skjorte i silke: Bite Studios, Merinohals: Lana Serena, Øredobber: Mold Atelier, Ringer: YOSTER

JF: Du har sikkert fått masse gode input fra dine egne gjester, hva er dine beste tips til de som ønsker å følge drømmen sin og skape sin egen arbeidsplass?
Yrja:
Først og fremst fokuserer jeg mye på å formidle hvor viktig det er å bli godt kjent med seg selv. Hva er dine verdier, hva kan du stå for og hvilke problemer har du lyst til å løse? Hva er du flink til, og hvor kjenner du mestring? Kartlegg hva som gjør deg glad. Hva må til for at du skal føle at det du driver med er noe du både får til og har lyst til å gjøre hver dag?

Følg også med på hvem du omgås. Det sies jo at man er et produkt av de fem menneskene man omgås mest, og det tror jeg stemmer. Det er så utrolig viktig å ha noen som heier på en. Merker du at vennene dine ikke stiller opp på den måten du ønsker, så er det ikke så farlig å begynne å se seg om etter en ny omgangskrets. Gå på et event der du vet at du kan treffe noen som er interessert i det samme som deg, ta kontakt med folk som du kan relatere deg til eller bare synes er kule. Send de en melding i innboksen! Det kan også være en idè å få seg en mentor. Det ser jeg går mye igjen hos de jeg har som gjester. 

Til sist, husk at alle de du ser at får noe til egentlig er like redde som deg. Du er ikke den eneste som synes det er skummelt, alle synes det! Forskjellen er at de som faktisk får det til setter sak foran egen usikkerhet. De tør å gjøre feil. Og sist men ikke minst, hør på podkasten! 

Blazer i økologisk ull: Bite Studios, Skjorte i silke: Bite Studios, Merinohals: Lana Serena, Bukse i økologisk ull: Bite Studios, Øredobber: Mold Atelier

JF: Hva er dine tanker om å feile?
Yrja:
Det er aldri et nederlag å gjøre feil, jeg liker mye bedre å kalle det for en lærepenge eller en guide. Ved å finne ut av hva som funker og ikke funker lærer man og kommer seg videre. 

Jeg har spurt noen av gjestene mine om de har gjort feil på veien. De fleste svarer at de ikke føler at de har gjort noen feil, men heller at de har gjort noe de har lært mye av. Mye som kanskje virker dumt i øyeblikket kan ende med å være noe du ikke kunne vært foruten – fordi det tar deg i riktig retning. Mange sier også at deres største feil ville vært å ikke prøve. Jeg tror flere kunne hatt godt av å gi litt mer faen, rett og slett, og ikke bry seg så mye om hva folk tenker eller sier om deg. Igjen tilbake til det å sette en sak foran egen usikkerhet.

JF: Hva drømmer du om?
Yrja:
Jeg elsker å gjøre intervjuer, og drømmen min er å utvikle konseptet slik at det blir globalt, og tilgjengelig på alle typer flater som for eksempel youtube og video. At jeg får tilgang til å intervjue power ladies over hele verden som utmerker seg på et internasjonalt nivå. Så rett og slett få mitt eget talkshow, der alt blir filmet. Det er ikke min drøm, det er mitt mål!

Blazer i økologisk ull: Bite Studios, Skjorte i silke: Bite Studios, Merinohals: Lana Serena, Bukse i økologisk ull: Bite Studios, Øredobber: Mold Atelier

JF: Hvem er dine største forbilder?
Yrja:
Kanskje synd å starte med å nevne menn, men jeg ser veldig opp til Tim Ferriss, spesielt når det kommer til podkasten. Han stiller veldig gode spørsmål og har gode temaer. GaryVee (Gary Vaynerchuk) ser jeg opp til for måten han bruker sosiale medier og andre digitale flater i kombinasjon med podkasten sin. Han er jo en guru når det kommer til sosiale medier. Så må jeg selvfølgelig nevne Oprah og Arianna Huffington.

Siden jeg er veldig bevisst på mitt eget nettverk er jeg også så heldig å ha veldig mange gode venner og folk jeg omgås som jeg ser som gode rollemodeller og forbilder. De inspirerer meg til å ta gode valg, tørre å gutse mer og hele tiden prøve å nå et høyere nivå. 

JF: Når er du på ditt beste?
Yrja: Når jeg får i meg riktig mat, sover nok, trener og er rundt mennesker som gir meg energi og drar meg videre mentalt. OG hvis jeg gjør det jeg elsker å gjøre, jobber med podkasten, da har jeg det helt optimalt. Kan selvfølgelig også nevne at når jeg er i California, der det er sol og varmt og menneskene er bra, da har jeg det også veldig bra. 

Jakke i ull-tweed: Ingrid Pettersson

JF: Hvis du kunne endre en ting med verden, hva ville det vært?
Yrja: Uff, det er så mye! Mitt mest hårete mål er at ingen fordommer eksisterer, at alle blir inkludert og at alle har det bra med seg selv og har det de trenger for å leve et godt liv. Dette er også noe jeg jobber mot å gjøre noe med, på min måte. 

JF: Har du et godt stiltips?
Yrja: Det kommer selvfølgelig litt an på hvem man er, men mitt beste tips må være å kle seg basic og å sette kvalitet først. Man er alltid både safe og stilfull i sort eller hvitt, samtidig som det gjerne skinner igjennom om plaggene er av god kvalitet.

JF: Hva er viktig for deg når det kommer til mote?
Yrja: Et bærekraftig fokus, kvalitet og varighet. Når jeg først kjøper klær så legger jeg gjerne litt mer i det. Men det var altså så mye, mye lengre! Masseproduksjon av klær og den type forbrukersamfunn det oppfordrer til klarer jeg ikke stå inne for. Jeg heier veldig på bærekraftig mote og en bærekraftig livsstil generelt, og det var jo også derfor jeg valgte å bli med på denne samtalen med JF Curated. Det samsvarer veldig med verdiene mine.

Jakke i ull-tweed: Ingrid Pettersson

JF: Hvilke tre typer plagg klarer du deg ikke uten?
Yrja:
Det første jeg kommer på er boblevesten min! Den er alltid like praktisk, og jeg kan bruke den både alene eller under tynnere og finere jakker for å holde meg varm. Også er det vel rett og slett bare en svart ullgenser i god kvalitet, og en litt finere svart bukse. Det er veldig basic, men det passer også til alle anledninger. 

JF: Kan du si litt om produktene du har plukket ut fra JF Curated, hvorfor har du valgt disse?
Yrja: Klærne jeg valgte ut valgte jeg basert på min egen smak og det som appellerer til meg. Alt i butikken har jo et bærekraftig fokus, noe som er en ære for meg å kunne fronte, og også noe jeg brenner veldig for å støtte opp under.

JF: Hva er din favorittepisode i podcasten?
Yrja:
Du, det blir rett og slett for vanskelig å velge, alle damene er så fantastiske på hver sin måte, og sakene de fronter er så viktige alle sammen! Så jeg tror ikke jeg kan svare noe annet enn alle sammen.

Skjorte i økologisk silke: Bite Studios, Øredobber i messing: Mold Atelier, Ringer: Hyrv

JF: Hva hadde verden klart seg fint uten?
Yrja: Animalske matvarer og oljeindustrien. Og selvfølgelig folk som er negative og ikke takler endring. Alle vaner og strukturer kan endres, noen må bare ta en avgjørelse.

JF: Topp ting å høre på?
Yrja:
Podkaster! Tim Ferriss, Seth Godin, GaryVee og Shawn Stevenson.

JF: Favorittplass på kvelden i Oslo?
Yrja:
Jeg går veldig sjeldent ut på kvelden, så jeg har rett og slett ikke noe sted jeg foretrekker over noe annet. Men på dagtid liker jeg meg best på Oslo Raw!

JF: Siste google-søk på telefonen?
Yrja:
Susanne Holzweiler. Jeg skal intervjue henne på DNB x CARE #huninvesterer eventet!

Kjole i silke: Bite Studios

JF: Hva er din guilty pleasure?
Yrja: Svarer her som alle andre mest sannsynlig, å bingewatche GODE TV-serier. 

JF: Hva provoserer deg?
Yrja:
Forbrukersamfunnet, oljeindustrien, den animalske industrien og hvite menn over 50 som ikke er helt pro forandring når det kommer til likestilling og klimakrisen. 

JF: Hva gjør deg glad?
Yrja: Å være sammen med familien min og rundt venner som inspirerer meg og støtter meg. Og det å kunne gjør det jeg gjør på daglig basis.

KLIKK HER FOR Å SE YRJAS KURATERTE FAVORITTER 

 

Hold deg oppdatert

Nei takk