
Hvorfor merino og resirkulert kasjmir?
Vi satt oss ned med Anna, kvinnen bak Lana Serena, for å lære mer om hvordan de har bygget sin merkevare, og hvordan de bruker merinoull og resirkulert kasjmir som råmateriale i sine plagg.
JF: Hei Anna! Først og fremst så lurer vi på; hva er resirkulert kasjmir?
Anna: Resirkulert kasjmir genereres fra industrielt overskudd av 100% ren kasjmir. Med dette blir det både et dyrebart og bærekraftig materiale. Selve råmaterialet velges nøye ut, før det omgjøres mekanisk til ullfiber. Fibrene fra den resirkulerte høykvalitets kasjmiren blandes så med ren premium merinoull, som spinnes inn i en ratio på 95-5 (95% kasjmir og 5% merinoull).
Jeg forelsket meg helt i dette materialet. Måten den resirkulerte kasjmiren lukker sirkelen på er både bra og viktig. Det trengs i gjennomsnitt ull fra fire geiter for å få nok garn til bare en kasjmirgenser. Dette gjør at fiberen ikke bare er kostbar, men også vanskelig å opprettholde i stor skala. Så, det å velge resirkulert kasjmir føles som det mest respektfulle valget med hensyn til planeten.

JF: Det er jo en utrolig fin måte å benytte overskuddsmateriale! Hvordan kom du frem til dette?
Anna: Alt falt på plass da vi oppdaget det kvalifiserte italienske spinneriet som utviklet denne fantastiske og rene resirkulerte kasjmiren. Vi hadde et ønske om å inkludere det i et par design for å få til den spennende kombinasjonen av tradisjon og innovasjon.
Kasjmir er et av verdens fineste fiber. Etterspørselen etter kasjmir fortsetter å øke, og gresslettene i Mongolia (som eksporterer en tredjedel av verdens kasjmir) lider av tørke på grunn av en overpopulasjon av kasjmirgeit. Dette er en av grunnene til at det er så viktig å komme frem til nye løsninger for å kunne fortsette å tilby materialet.
50% lokal spansk merinoull mikset med 50% resirkulert kasjmir, gjort om til en nydelig høykvalitets og naturlig farget off white genser i kabelstrikk
JF: Hva med resten av råmaterialet, merinoullen, hvor kommer denne fra?
Anna: Lana Serena får all merinoullen gjennom initiativet Transhumance by Made in Slow. Transhumans er en tradisjonell praksis i Spania, og går flere hundre år tilbake i tid. Det består i at gjeteren flytter saueflokken sin fra dalen og opp i fjellene, etter sesong og beiteforhold, for å hele året kunne la den beite i det beste og friskeste gresset. Made in Slows initiativ er veldig viktig fordi det gjennom et samarbeid med lokale gjetere av merinosau gir dem en rettferdig pris for ullen de produserer. Samtidig oppmuntrer det gjeterne til å fortsette med den tradisjonelle gjetermetoden. Om våren samler de ull, og hele den øvrige produksjonen av garnet foregår også i Spania.
Hals av 100% spansk merinoull, strikket utenfor Barcelona
Vi ønsker å støtte gjeterne og flokken deres, samtidig som vi ønsker å bidra til å bevare lokale spanske tradisjoner og spansk kulturarv. Målet med initiativet Transhumance by Made in Slow er å sørge for at gjeterne kan leve av ullen de produserer, og med dette oppmuntre flere gjetere til å gå tilbake til denne måten å drive på. Sporbarhet og transparens er helt avgjørende i vårt samarbeid.
JF: Hvilken innvirkning har det at dere bruker denne typen ull som kilde til råvarer?
Anna: Sommeren 2015 oppdaget jeg at noen spanske gjetere bare kastet ullen fra merinosauene sine, fordi de ikke kunne produsere i stor nok skala til å selge det videre. Jeg begynte å undersøke ullproduksjonens posisjon i spansk kulturarv, og det var nettopp ull som ble bakgrunnen for at dette prosjektet ble startet opp. Ved at vi i vår produksjon benytter oss av spansk merinoull fra gjetere som driver transhumans praksis, kan vi igjen bidra til å ivareta og beskytte en viktig del av vår kulturarv.
Sauen har i tillegg en viktig rolle som en del av landsbygdenes biologiske mangfold. De bidrar ved å beite ned skogbunnen, og er med dette med på å forhindre for eksempel skogbrann. Vi ønsker også å bidra til bevaring av de gamle og tradisjonelle yrkene som fremdeles er knyttet til handel av ull, blant annet ved at store deler av prosessen med materialet, som klippingen, rengjøringen og strikkingen også foregår i Spania. Ved å produsere så mye som mulig lokalt kan vi også redusere cO2-innvirkningen til hele prosessen.
Gjeteren Manuel med flokken sin, foto: Made in Slow
Takk Anna!
Se resten av Annas produkter her!
Håndlaget genser i tykk strikk, 100% merinoull
DYKK DYPERE INN I DENNE HISTORIEN
Transhumans av sau
De få resterende gjeterne som fremdeles praktiserer transhumans kommer fra familier som har drevet denne formen for sauegjeting i generasjoner. Transhumans betyr at man følger en gammel tradisjon med sesongmigrasjon av husdyr mellom lavlandet og omrkingliggende fjell. Transhumans har i Spania vært en nøkkelfaktor for kvaliteten på merinoullen. Grunnen til dette er at sau som flyttes får tilgang på gress av best mulig kvalitet til enhver tid, som igjen gir bedre kvalitet på ullens fibre. Made in Slow er en plattform som er grunnlagt og drevet av Alberto Diaz, som har som mål å bevare og gå spansk kulturarv som er i risikosonen tilbake på føttene.
Å støtte tradisjonelt håndverk
Lana Serenas merinoull kommer fra en transhuman flokk merinosau fra Castilla y León og Extremadura i Spania. Disse migrerer to ganger per år sammen med gjeterne sine, fra gresslettene til fjellbeitene ved å bruke de hundreårige rutene Cañadas Reales eller Royal routes.
«Lana Serena does not follow trends and seasons. We conceive our designs as timeless, and our quality is premium. We encourage you to wear them year after year because they will never seem out of date. We mostly produce made to order. And in the unlike possibility that a piece is discarded, you must know that pure wool is 100% biodegradable. It decomposes into the earth acting as a natural fertilizer».
Håndlaget showpiece i 100% merinoull
De mer avant-garde showpiecesene fra Lana Serena er håndstrikket av kvinnelige håndverkere fra de landlige regioner i Castilla og Leon. På denne måten støtter Lana Serena også gjenopprettingen av hundreårige tradisjonelle handelsmetoder og tradisjonelt kvinnehåndverk. På dette tidspunkt er det en gruppe på fem kvinner som strikker plaggene. De bestemmer selv over sin egen jobb.
Hovedproduksjonen foregår i en i en familieeid fabrikk nær Barcelona. Det er en lang tekstiltradisjon i Catalonia som kan kan spores tilbake til 1800tallet.