Meny

Hvorfor Harris Tweed?

Vi tok en prat med den unge, norske designeren Ingrid Pettersson om plaggene hun har designet i originalt ullstoff fra Harris Tweed.

Lilla, blå og rosa mønstret jakke og skjørt i tweed fra Ingrid Pettersson

JF: Hei Ingrid! Kan du forklare hva slags materiale Harris Tweed er?
Ingrid:
Harris Tweed er en tweed laget av garn som farges og spinnes på Ytre Hebridene, en øygruppe utenfor Skottland, før det veves for hånd hjemme hos lokale crofters (småbønder eller leilendinger på åremål i de skotske høyland). Det er et bærekraftig forsvarlig utviklet tekstil. Det absorberer ikke giftstoffer eller løsemidler i produksjonsprosessen, og har et lavt VOC-utslipp. Tekstilet er ikke allergifremkallende og det er i tillegg biologisk nedbrytbart.

JF: Hvordan kom du frem til at du skulle bruke dette materialet?
Ingrid: Jeg hadde veldig lyst til å bruke tweed i flere av plaggene i den nyeste kolleksjonen min, og fikk hjelp av JF til å finne en miljøvennlig produsent. Noen ganger er det vanskelig å finne de rette leverandørene, tekstilbutikkene i Oslo har veldig lite informasjon om tekstilene de selger. Harris Tweed er kjent for sin høye kvalitet, og derfor ble jeg veldig glad da jeg fant ut at de også faktisk produserer tekstilene på en så bærekraftig måte.

JF: Hvilken påvirkning har det på ditt design at du benytter deg av dette materialet?
Ingrid: Hvert plagg vil kunne leve et lengre liv, og jeg vet at materialet er laget på en bærekraftig måte. Forhåpentligvis vil de nye eierne av plaggene verdsette dette. Prisen er noe høyere, men jeg tror folk begynner å forstå at vi er nødt til å velge litt annerledes, og bruker pengene våre på kvalitet i stedet for kvantitet.

Om Harris Tweed

Harris Tweed er en beskyttet merkevare og et tradisjonelt tekstil laget av 100% ren, ny ull. Det farges, blandes, kardes, spinnes, tvinnes, veves, ferdigstilles, undersøkes og stemples av lokale crofters og tradisjonelle håndverkere på øygruppen Ytre Hebridene utenfor Skottland. Vevingen foregår hjemme hos håndverkernes, slik det er bestemt i loven: The 1993 Harris Tweed Act of Parliament.

I hjertet av Harris Tweeds industri ligger forholdet mellom veverne og spinneriet. De overlever ikke uten hverandre, og er tett sammenknyttet gjennom hele produksjonsprosessen. Alle produksjonens ledd utføres av profesjonelle på sitt felt. De er alle en del av en sakte og tradisjonell måte å produsere på.

“The long, barren archipelago on the far north west tip of Europe is home to every dyer, blender, carder, spinner, warper, weaver, finisher and inspector of HARRIS TWEED. No part of the process takes place elsewhere”
Harris Tweed

Håndverket

Harris Tweed er håndlaget, og det eneste tekstilet som produseres i kommersielle kvantiteter med tradisjonelle metoder. Originalt ble det utviklet for å beskytte mot Nord-Skottlands kalde klima, noe som betyr at det også er laget for å vare og samtidig kan garantere for den høyeste mulige kvaliteten.

Før tweeden ferdigstilles blir den vasket og banket i sodavann og såpevann, før den tørkes, dampes, presses og beskjæres til perfekte og feilfri tekstil-ruller. Prosessens siste ledd er godkjenning gjennom den uavhengige Harris Tweed autoriteten, før det berømte varemerket: «The Orb Trademark» strykes på baksiden av stoffet som det ultimate kvalitetsstempel.

Produktet er varmt om vinteren og avkjølende om sommeren. Det motstår vann, bruk og slitasje, er lett å rengjøre og kan repareres med enkle verktøy. Ettersom tekstilet er laget av ull er det biologisk nedbrytbart og kan komposteres sammen med andre nedbrytbare materialer.

De skotske Ytre Hebridene, hvor Harris Tweed produseres

Dyrevelferd

Ullen til Harris Tweed kommer fra sau som lever på det skotske fastlandet. Om våren samler øysamfunnene seg for å samle sammen og klippe de lokale sauene. Som hele prosessen bak Harris Tweed er også dette en omstendig og sakte prosess som gjøres med omtanke for dyrene.

Fra starten av ble Harris Tweed farget med naturlige fargestoffer. Dette er ikke lengre mulig ettersom øygruppens vegetasjon er beskyttet. Fargeprosessen er likevel fortsatt bærekraftig forsvarlig, det absorberes ikke giftstoffer eller løsemidler og tekstilet er dermed ikke allergifremkallende.

«The Orb Trademark»

Tradisjonelle ferdigheter

Harris tweed har blitt vevet i århundrer og ble originalt laget av crofters for bruk innad i familien. Varemerket med «The Orb» ble registrert i 1910. Hver centimeter av ullen er farget og spunnet på øyas spinneri, og hver meter veves for hånd hjemme hos en av Harris Tweeds vevere. Disse ferdighetene videreføres fra generasjon til generasjon i øysamfunnet med stor stolthet. Når du kjøper et produkt laget av Harris Tweed så støtter du en tradisjon som behøver anerkjennelse og kontinuitet.

Trykk her for å sjekke ut Ingrid Petterssons produkter i tweed.

 

Hold deg oppdatert

Nei takk